de Laurentiu DESPINA

luni, 1 februarie 2016

Zăpada "tehnocrată"



Noul an a repus iarna în drepturi. Nu s-a angajat să ne plătească zăpezile de altădată, nici cele de anul trecut rămase restante în decembrie, dar ne-a adus aminte că iarna înseamnă zăpadă şi frig. Iar la noi, mai mult ca oriunde în lumea asta, ninge “haotic” astfel încât, dincolo de faptul că ne prinde nepregătiţi – din punct de vedere al datei din calendar, dar ninge dezordonat, fără nicio noimă şi astfel nepregătirea noastră devine un status legal. De data asta a nins tenocrat, dar  nici aşa nu a fost bine.

După atâtea zăpezi de dreapta, sau de stânga, ninsoarea asta “apolitică” a produs aceeaşi buimăceală şi degringoladă în rândul autoritatilor. Evident, în stradă, pe şosele şi autostrăzi – o mână de şosele cu patru benzi, prin gări şi pe şinele de cale ferată şi chiar prin aeroporturi, a fost jale. Chiar dacă nu a nins decât dintr-un strănut de front armosferic, a fost suficient pentru a ne reaminti “dulcea” bramubureală  de iarnă  din fiecare an. Comandamentele momentului au fost depăşite pe banda de urgenţă, iar explicaţiile, care mai de care mai puerile (mama ei de iarna !)  nu au întârziat să apară şi să ne frecţioneze nemulţumirea. Prin unele apartamente s-a dârdâit la greu, pe culoarele trenurilor s-au creat mici derdeluşuri, avioanele au tremurat la sol, iar pe străzile şi şoselele patriei  a fost o glacială bătaie de joc.
Nu cred că şi-a închipuit  cineva că ne va fi mai bine. Nu stăm strălucit nici din punct de vedere logistic, nici numericeşte vorbind nu suntem pe plus, aşa că nu aveam de unde atrage binele sau minima decenţă a stării de confort. Nici cât să ne amăgim  aşteptările. Dar de la an la an, văzând că suntem la rascrucea marilor fronturi atmosferice care ne perturbă spaţiul aerian autohton, aducătoare  de aer rece şi precipitaţii, realizând că nu ne putem muta cu ţara mai la vale şi nici nu putem sări din noiembrie direct în aprilie mizam ca macar bunul simţ să sufere o manevră de resuscitare.  Şi toată armata de directoraşi şi şefi de sector rătăciţi prin comandamentele de deszăpezire, prin prefecturi şi drumuri judeţene, prin primării şi regii călduţe, depăşiţi de situaţie şi învinşi  din nou de strategul General Iarnă să aibă bruma de decenţă de a-si face “mea culpa”, pe A 4, cu titlu de demisie, după ce nu şi-au putut salva semenii din calea unei noi umilinţe.
Demult nu mai exista sentimentul de jenă, nu mai există remuşcare, şi niciun şef însărcinat cu confortul şi civilizaţia vieţilor noastre nu are coşmaruri  noaptea pentru că nu ne este bine, iar compasiunea lor este rostită doar pentru că dă “mumos”  în poză. În schimb, aţi remarcat?, s-a îmbogăţit semnificativ repertoriul de texte şi pretexte în care numai iarna şi zăpada sunt de vină . Pentru că niciodată nu ne punem în locul “celuilalt”, al celui care are nevoie de ajutorul nostru, pentru că niciodată nu se întâmplă nimic “grav”, pentru că asta nu este încă România lucrului bine făcut  şi  pentru că iarna ninge de sus în jos, şi niciodată când, cât şi unde vrem noi. Şi, asa, un pic nostalgic, pentru că zăpezile nu mai sunt cele de altădată, şi nu mai au în ele acei fulgi rotunzi şi mari plini de bun-simţ, atât cât pentru a ne bucura pe de-a-ntregul de ele.  

Un comentariu: