de Laurentiu DESPINA

miercuri, 27 februarie 2013

Mărţişorul, de la legendă la telenovelă


Legenda spune că, odată, Soarele a coborât într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Ce frumos!... Încă mai erau feciori în sat şi încă se mai făceau hore. Matul, sau actualul birt, se numea crâşmă şi, oricum, nu avea vânzarea din ziua de azi. Zmeul cel rău a răpit Soarele şi l-a închis într-o temniţă, fapt care a produs mare tristeţe de vreme ce păsările nu mai cântau, iar izvoarele nu mai curgeau, fiind ele mai „îngheţate” ca acum, prin zona Moldovei.

Într-o bună zi, un tânăr voinic şi-a luat inima-n dinţi şi a plecat să-l înfrunte pe Zmeu. Desigur, după câte poveşti aţi citit şi aţi auzit, bănuiţi ce s-a întâmplat. Deşi nu pornea ca favorit, puştiul a reuşit să producă surpriza şi să-l doboare pe Zmeu. Strâns, dar în cele din urmă „l-a făcut”, cum se spune. După trei anotimpuri de drum până la castelul zmeului, multe pingele rupte şi-apoi după alte câteva zile de luptă cu zmeul, tânărul a eliberat Soarele din temniţă şi l-a pus din nou pe cer acolo unde-i era locul şi o mai fi şi azi când citiţi aceste rânduri. Dar viteazul nu a mai apucat să se bucure de fapta lui şi de venirea Primăverii şi muri. Orice încercare de a-l resuscita s-a dovedit a fi de prisos. Chiar dacă avea tefere organele interne, pierduse mult sânge. (Hemoragia puternică a fost stabilită drept cauză a morţii). Sângele i se scursese în zăpadă şi, pe când aceasta se topea, din pamant răsăreau flori albe. Ghiocei. Vestitorii Primăverii.  De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi : unul alb şi celălalt roşu.

Mărţişorul este un simbol. Sau cel puţin de la asta s-a plecat. Mai întâi a fost bucuria de a oferi. Acum este mai mult. Simbolurile au devenit mai costisitoare. Metamorfozate alarmant „în mici atenţii” ele au depăşit de mult stadiul de simbol. Ghiocelul a fost înlocuit şi el de flori cu mai multă „charismă” şi aşa se face că azi se oferă gerbera, snopi de trandafiri sau ghivece cu ciclame sau asparagus. Cât despre ciucuraşii de odinioară, ei însoţesc azi ciorapi, bijuterii, truse de machiaj, cosmetice, poşete, blănuri, tigăi de teflon, papuci, compleuri de lenjerie, cine romantice sau cheile unui autoturism (cu cilindreea la alegere). Mărţişorul a devenit o industrie de geamantan, un boom de început de primăvară, calendaristică cel puţin, dar îngheţată pe alocuri noaptea şi dimineaţa şi părăsită de sentimente.

...Câteodată, zău, stau şi mă întreb ce-a fost şi-n capul tânărului ăla care s-a apucat să se lupte cu zmeul cel rău ca să salveze Soarele şi să aducă primăvara. E drept, acum, unii dintre noi, cei din telenovela care a „moştenit” legenda Mărţişorului,  suntem mai înalţi cu fiecare ghiocel nins, si-n piept ne bate o lalea cu fiecare 1Martie, dar viteazul din poveste cred că are un somn agitat, şi acolo unde e poate este un pic dezamăgit, semn că dacă ar fi ştiut în ce se bagă, n-ar mai fi făcut-o.      

16 comentarii:

  1. George Cosbuc spunea despre martisor:
    "scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet... Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca."

    Sa ai o primavara frumoasa!























































































    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citim legende si ne trece cate un fior, tresare ceva in noi, semn ca mai e loc de poezie si ca bunul-simt poate rodi din nou, dar ... Nu mai vreau sa rascolesc tristeti latente, asa ca sa trecem la urari: O primavara frumoasa!, (ne prinde bine tuturor) SA FIE!

      Ștergere
  2. Alt anonim


    Aşteptam nişte comentarii despre "valentainsdei" în "contre" cu neaoşul Dragobete, dar m-a (prea) mulţumit cel referitor la 1Martie, aşa că eşti .....era să zic iertat....aplaudat (şi nu în sensul "de luat la palme"). Legenda e frumoasă, deşi cam puerilă. Ceea ce a devenit însă această sărbătoare e înfiorător!. Ce mă mâhneşte, însă, este că, simţindu-se obligaţi de a cheltui sume mult peste bugetele actuale, unii bărbaţi preferă să uite de BUNUL SIMŢ de a trimite măcar un SMS cu o urare simplă, de primăvară, că telefonul, dacă nu e în reţea, e scump. Personal, prefer un gând bun unui ghiveci de asparagus, cu atât mai mult cu cât nu sunt vegetariană, deci, evident, nu mănânc flori! Ceea e nu înseamnă că nu mă bucură gestul, când el se produce şi când nu are conotaţii de "atenţie de sărbători", ci simt că e făcut din toată inima.

    RăspundețiȘtergere
  3. Societatea nu mai are emotie, este prea invadata de marketing si bussines, chiar si atunci cand vine vorba de sufletul nostru. Asa de face ca nu mai stim sa ne bucuram, sa oferim, sa traim emotia si bucuria unui gest. Bifam "distribuirea" unui snop de flori si a unei pungi de martisoare si cu asta am scapat de-o grija. Sa vina Ziua barbatului ca prea suferim la fiecare inceput de martie. Glumesc, evident. Altfel, ca urare, nn gand bun, cu tot cu snurul aferent!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, martisor de geamantan, de coltul strazii sau de mijlocul pietei, made in PRC in 99,99 la suta dintre cazuri...dar altii nu au nici macar asta. Si cum ne-am putea imagina ca un obicei perpetuat de sute de ani s-ar fi putut metamorfoza intr-o Romanie, demna de postrea precedenta.
    Imoprtantant este ca s-a pastrat si ca unii dintre noi incerca sa le mai gaseasca pe alea....0,01 la suta.
    Dar nu conteza, de compezenta sau nu, de Martisor pentru cateva minute suntem fortati sa ducem mai departe povestea Zmeului care si-a furat-o!
    O primavara frumoasa tuturor si mai ales fetelor!
    Pisică......Motanul Pisică

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu. Mai ales la aia cu fetele. Si, cu voia Motanului, pentru toate pisicile mai mult sau mai putin aristocrate.

      Ștergere
  5. Alt anonim

    Multumim de ganduri. Şi de urări. Si nu mai suferiti, fiecare zi poate fi Ziua bărbatului, depinde de cantitatea de bere din frigider sau de cea de la bodega din colţ :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, venirea primaverii, macar prin prisma faptului ca am rupt din calendar foile de iarna, este un motiv de bucurie. Sa nu ratam momentul! Prima (vara) dintre veri sa ne priasca si sa ne bucure sufletul!

      Ștergere
  6. Slavă Domnului, nu mai sunt un Alt anonim :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Răspunsuri
    1. multumim de ganduri ...asterse pe hartie si de urari !
      o primavara frumoasa si tie!
      te mai asteptam !( bravo pt deschiderea blogului ..)
      o fata

      Ștergere
  8. O fata, doua fete, ...mai multe fete, ...si mai multe multumiri pt aprecieri1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primavara, fata mare, Vine-n fiecare an...In pantofi de magheran...Daruiti de Sfantul Soare Asa ca..mai multe fete + o '' fata mare'' Cu drag Blue

      Ștergere
  9. Martisor, primavara, soare, zambet, speranta.......Si iar a venit primavara...Si iar ne mintim ca-i frumos,...Si frunzele iar urca scara..Si-i verde pamantul pe jos..Dar , bine-ai venit , amagire...Mai stai, mai dureaza un pic...Continuati ! Cu drag,Blue

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Aceasta mintita iubire...Oricum e mai mult ca nimic..." Am nimerit? Primavara ne ajuta sa ne redescoperim dupa cat de "ascunsi" suntem iarna. Daca ar tine tot anul, ce bine ar fi!

      Ștergere
  10. Ai nimerit.... continua, n-ai nimerit ...continua! Sau , poate, era altcumva?

    O lunga primavara, de visuri si dureri,

    O noua primavara, pe vechile dureri

    Cat despre descoperiri, redescoperiri...numai de bine!

    RăspundețiȘtergere