de Laurentiu DESPINA

luni, 1 aprilie 2013

“Grija naţională” : Ce salariu are Esca ?



Poate sunt un ignorant, dar în fiecare seară şi, uneori, în weekend, chiar şi după-amiaza,  mi se întâmplă să adorm fără să ştiu ce salariu are Esca. Mă intersectez cu zumzetul muritorilor ca şi mine, preocupaţi  “pe faţă” de ce salariu are prezentatoarea PRO TV-ului şi, recunosc, sunt atât de insensibil vizavi de această nelinişte încât mă minunez cât de rece am devenit, de parca aş fi danez, norvegian sau suedez şi nu un român sadea. Uneori, îmi vine să mă ciupesc de obraji sau, în caz extrem, dacă nu reuşesc să-mi activez nervul curiozităţii, să-mi dau o pereche de palme pentru a mă capacita la grijile zilei şi la chestiunile de acest gen care macină prezentul în procesul de metabolism al vieţii noastre.

   Periodic, cu o ritmicitate demnă de o cauză mai bună, care eventual să ne aducă la cunoştiinţă că suntem nişte campioni ai bunului-simţ şi am atins un nivel de raţiune nemaîntâlnit niciunde în lume până acum, altfel spus că suntem şi noi buni la ceva în afară de cleveteală şi jonglerii cu bârfe demne de “Românii au talent”, apar pe tapet neliniştile vizavi de salariul vreunei vedete, în special din lumea mass-media şi a showbiz-ului. Cât câştigă Negru, Bartoş, Bitman, Vârciu, Bănica jr., Capatos, Badea, Măruţă, toţi “răzvanii şi danii” în frunte cu Esca şi retribuţia ei nocivă pentru liniştea atâtor conaţionali?  Se vehiculează sume care au darul de a bulversa, de a intriga, şi de a deschide subiecte de discuţie care generează rumoare pe orizontala societăţii, pe verticala ei şi poate chiar în 3D, care oripilează, dar sunt colportate cu nesaţ şi cu o ciudă “revoluţionara” în acelaşi timp.
Omitem că statutul de vedetă implică nu numai responsabilităţi, dar şi câştiguri pe măsură, suntem prea sensibili la subiecte ce ţin de banii şi câştigurile altora, şi ne lăsăm impresionaţi uşor de faptul că o vedetă de televiziune cum este Esca ar putea câştigă într-o lună 8 tone de cartofi sau ar acoperi alocaţia pentru 4000 de copii. Emoţia ne copleşeşte de fiecare dată când constatăm aceste discrepanţe salariale, dar admitem greu că peste tot în lumea asta, mai ales în mediul privat, indiferent că este vorba de Ibrahimovici la Paris Saint Germain, de Tom Cruise, la Hollywood, sau de Oprah Winfrey, pe sticla atâtor televiziuni din lumea asta, performanţa se plăteşte, pe alocuri chiar regeşte. Statutul de vedetă se construieşte greu, în timp îndelungat, se menţine şi mai greu şi  devine o ţintă predilectă pentru populisme de duzină care mai smulg câte-un oftat de invidie fără nimic constructiv în el. O vedetă este un supersonic care trage după el audienţă şi, implicit, rating, publicitate şi, oricât ar fi de desuet termenul, chiar faimă. Cine înţelege asta poate dormi liniştit şi îşi poate canaliza eforturile spre obiective mai uşor tangibile, păstrându-şi jena şi indignarea pentru faptul că-n ţara asta ştirile despre perforrmanţa unor elevi olimpici sau a unui chirurg care naşte viaţă după viaţă pălesc în faţa “grijii naţionale” despre salariul Andreei Esca.
… Doamnelor, domnilor, vă propun să ne solidarizăm şi să devenim şi noi vedete!

5 comentarii:

  1. Românism pur, exprimat sugestiv de expresiile "să moară şi capra vecinului" sau "găina vecinului e mai moţată". Nu vom scăpa în veci de "gura lumii" şi ne va interesa veşnic ce se întâmplă în ograda altuia, uitând că a noastră şade nemăturată.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu doar atat, la noi si capra vecinului este motata, sau de ce sa nu moara si ...gaina vecinului. Invidia este mult mai "diversificata"

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincer, nu m-a preocupat niciodata salariul acestei doamne si nici nu cred ca tara e in fibrilatie pentru ca nu-l stie.Mi-ar placea sa stiu mai multe despre medicii care dau viata dupa viata, despre olimpicii din orice domeniu, despre cercetatorii pentru ale caror cercetari nu sunt bani...chiar ar fi de mult bun-simt. Cat despre comparatiile Oprah-Esca, Cruise-Varciu........ cred ca e mai nimerit sa ramanem la ''capra vecinului , gaina motata si alte pupeze. ... Salve!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Autoritatea ta de ..AUTOR.. poate elimina acest comentariu. Salve!!!!..Bombele...nu vor veni, stai linistit!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa "Salve" inteleg ca este acelasi "anonim". Nu trebuie sa fim preocupati "pe fata", asa cum sunt multi dintre semenii nostri de castigurile Andreei Esca sau ale altora; eu, personal, m-am intersectat deseori cu astfel de "petarde", "fumigene" apropo de salariul ei de vedeta. Probabil, au dat bine la public, s-au citit si astfel au generat si ele un flux de cititori. Nu trebuie sa ma justific, si eu eram insa deranjat de faptul ca, orice salariu ar primi ea, fiecare trebuie sa-si vada de banii si nasul lui. Ne ajuta mai bine sa ne pozitionam si sa fim "coerenti" cu noi insine. Apoi, si cu cei din jur.

    RăspundețiȘtergere