de Laurentiu DESPINA

vineri, 8 martie 2013

Trăim senzațional , murim banal


           Foamea de a livra exclusivitatea cu orice preț, de a pune pe tarabă o știre de impact, indiferent că este vorba de presa scrisă, de televiziune sau radio, a denaturat idea de știre și, totodată, scala  din mercurialul nostru emoțional. Trăim zi de zi în ritm fantastic, senzațional, terifiant, orice veste nu ne mai informează sau nu ne mai aduce ceva la cunoștință ci, în primul rând, ne ţinutuieste de spătarul scaunelor (asta și pentru că asemenea vești, nu-i așa, se citesc doar stând jos). Închizi televizorul și senzaționalul, chiar și acum când OTV-ul este redus la tăcere, tot se mai zbate între pereții casei, rămas mai vocal decât un pickhamer care lucrează peste program cu același zel din timpul zilei. 
Fiecare știre trebuie citită, recepționată, în general, îmbrăcat în salopetă ignifugă, încălțat în bocanci cu bombeu metalizat, purtând cască antișoc și ochelari de protecție. Cutia cu epitete „de volum” se varsă la orice accesare  online, sau prin fereastra televizoarelor, indiferent de oră. Toate știrile au darul de a „ne schimba viaţa”, ne servesc câte-o mică apocalipsă, cutremură cerul, că pământul, vorba aia, o face de atâtea ori fără să ne mai aștepte mirarea.  Mi-e greu să înțeleg care este rostul acestei tușe dure din limbajul știrii cotidiene, la ce folosește această fugăreală la care suntem supuși, aparent, în numele unei cât mai corecte și prompte informări. „Vestea care va schimba axa de rotație a pământului” vine nonșalant, dar nu e decât o scumpire la gaze, spre deosebire de „Stirea care va îngrozi jumătate din populația globului”, care se referă la o nouă teorie evoluționistă valabilă în emisfera sudică a Terrei. De asemenea, când auziți că „Peste 65 la sută dintre români vor fi afectați din această noapte de la ora zero”, e clar, vă recomand să vă gândiți că ar putea fi vorba de o majorare a prețului benzinei la pompă cu 3 bani per litru și nimic altceva.
         Rețeta informației nu mai respectă rețetarul clasic, de bun-simț, al vechilor maeștri "gastronomi" în ale gazetăriei. Condimentele noi au făcut-o mai agresivă, amintindu-ne non-stop că trăim vremuri agitate, pendulând pe un fir de ață într-un ritm trepidant, între suspinele care leagă "senzațional" de "fantastic", via "incredibil". Viața noastră are un "wild card" în rândul întâi pentru a vedea mai de aproape fiecare pixel senzațional, până într-o zi când ața aceea de care vă vorbeam se rupe banal și prezentul nu mai suportă viitorul, ci doar conjugarea la trecut.  După atâtea upgradari  în viață, moartea rămâne aceeași știre banală veche de când lumea, dezvelită de tot senzaționalul vieții noastre pe care o trăim azi. 

8 comentarii:

  1. se stie ca mass media e sistemul nervos al unei democratii, si ca nimic nu e fara scop.
    mi-ai amintit de razboiul lui rupert murdoch impotriva jurnalismului, a tot ceea ce nu are legatura cu el sau ii strica "reteta", cum bine spui.
    oamenii de pe zebra ar putea face ceva, dar nu au mare putere daca nu sunt uniti, iar acest lucru nu se va intampla. ce-ar fi sa tina toti oamenii televizoarele inchise timp de-o sapatamana? nici macar n-ar muri din asta, ci le-ar face bine... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Copiii nostri se nasc cu o mana pe tastatura si cu una pe telecomanda, asa ca e mai greu sa insitituim embargoul impotriva televiziunilor. Cat despre presa noastra de azi, din punctul meu de vedere, iarasi vin si zic, totul tine de un elementar bun-simt. Aceea pozitionare, preferabil cat mai corecta, a "ceea ce vrem sa transmitem" fata de "cum transmitem". In opinia multora, si banalul daca e ...sanzational are darul de a vinde.

    RăspundețiȘtergere
  3. Te contrazic referitor la un singur aspect: moartea NU e o ştire banală, mass-media are grijă să NU fie aşa. E adevărat, pierderea unui mare om sau a vreunei "vedete", în afară de un mare necaz, reprezintă şi o mare ocazie de crescut ratingul. Totuşi, mie mi se pare de bun simţ ca această durere să ţi-o trăieşti în intimitate şi să pretinzi acest lucru şi de la mass-media. Am admirat mereu pe cei care au interzis televiziunilor să dea prea multe detalii despre cei dragi aflaţi în suferinţă sau chiar duşi. Dar...ne place să trăim senzaţional, celor mai mulţi dintre noi, aşă că transformăm, uneori, şi moartea în ceva senzaţional.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moartea vine cu si fara rating. De aici vine "banalitatea" ei. Poate, daca am avea altceva mai bun de vazut / povestit nu am mai face din ea ceva senzational.

      Ștergere
  4. E inutil, in zadar si degeaba...,,totul va fi senzational..in direct sau in reluarte, chiar daca , o doamna a alunecat pe o coaja de banana si si-a sucit glezna, dar...in parcarea in care tocmai parca Bianca Dragusanu.., sau ..o bomba a explodat in incinta unei scoli. Totul va fi senzational

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca i se intampla Biancai sa alunece pe o coaja de banana, in timp ce o doamna parcheaza in curtea unui mall, rezulta o stire "si mai" senzationala !

    RăspundețiȘtergere
  6. Sigur, Bianca sii..banana, stire de stire!
    Ca si-a rupt, ce si-a rupt, cum si-a rupt..?
    Avea chiloti, n-avea..etc
    Stire, ce sa zic

    RăspundețiȘtergere
  7. Saraca, poate sughite acum , in timp ce noi dezbatem cum e cu ruptura ei, ...si, in definitiv, asta nu e tot o stire?

    RăspundețiȘtergere