de Laurentiu DESPINA

vineri, 15 martie 2013

Acțiunea se petrece în România


        Când politicienii de la București deschid gura se face curent și ușile marilor cancelarii se trântesc. În nasul nostru.
     Moment antologic din anii ‘80, …Umor alb-negru, dar spumos, bun de râs. Octavian Cotescu și Marin Moraru, împreuna pe o bancă. Primul povestește celuilalt un film cu multe personaje care sunt strâns legate între ele, în timp ce al doilea, vădit copleșit de avalanșa de nume și încrengătura de relații, încearcă să pareze și să arate că vizualizează  înțelegând cursul filmului, dar …nu-i chiar așa. Și de aici și comicul situației. “Acțiunea se petrece într-un sat de pescari, asta pentru că, din când în când, pe ecran, apare câte-o lotcă…”
     Treizeci de ani de atunci, un alt film, mai nou, din actualitatea noastră. Raportul Direcției Naționale Anticorupție pentru perioada 2006 – 2012 este un scenariu inspirat din fapte reale, dureros de reale, despre o societate coruptă până la ADN, jucat bine, și premiat de marile cancelarii europene cu “VET’Or” în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Același raport vorbește de boli vechi, dar actuale, acutizate și demne de tristețea noastră cotidiană. Contorul infracțiunilor pare să fi scăpat de sub control, contabilizând cam tot atâtea fărădelegi câte flori într-o poieniță cu flori de câmp. Acolo mai este loc de ceva idilic, în raport însă e groasă rău.  Au pus mână de la mână înalți demnitari, dregători de primării, prefecturi și consilii județene, magistrați, directori de companii naționale și instituții publice, polițiști și inspectori ai unor organisme de control care au vehiculat borcanele cu miere până cand n-a mai rămas nimic din ele, semn că ursul din poveste este doar un umil degustător. Corupție în stare pură, de la forme mai agresive, la cele care sapă încet dar sigur la imaginea, stabilitatea, puterea unei țări. Fără nicio ezitare, o dulce insinuare în pântecele unei economii, și așa destul de subredă, minată nonșalant pentru că țara asta încă mai duce la furt, jaf, corupție.
     Numai prejudiciul total estimat în dosarele de fraudă cu fonduri europene este de 36 milioane euro. Sunt o caruță de bani care, chiar dacă ar fi fost folosiți cu cap, nu ar fi cosmetizat o Românie, frumoasă și așa, din naștere, ci ar fi păstrat obrazul unei nații catalogate ca fiind una de hoți care, indiferent de culoare politică, simpatii, profesii și hoby-uri, fură  temeinic și din țară și “de-afară” cu același elan infracțional. Dar fără remușcări! Câteodată, stau și mă întreb, de unde se mai fură, cât mai este spoliată țara asta și dacă nu cumva se fură …”pe datorie”. Președintele dă indicatii, Guvernul are …contraindicații. De două săptămâni, tema Schengen este un inepuizabil subiect de talkshow, de înțepături acide între politicieni, care omit deliberat, dar deranjant până la enervare, că tema fundamentală nu este cine a ratat integrarea, ci faptul că țara asta nu reușește să-și facă ordine în propria-i curte. Dar, asemenea lui Moromete, românul iese la poartă și clevetește, ba chiar mai și amenință ca noi nu avem nevoie de Europa.  Ci doar de banii ei.      
     …“Și, cum vă spuneam, acțiunea filmului se petrece în România,  un leagăn al corupției, asta pentru că, din când în când, pe ecran, apare câte o dubă care aprovizionează arestul și pușcăriile cu sânge proaspăt…”

9 comentarii:

  1. Si , statul ce ne da noua?...Ne da , desigur, ce vrea el. .. zicea Tudor Calarasu in Morometii....Azi , ne tot intrebam...Si statul , cat ne mai inrobeste, cat mai permite sa se fure de la noi?..
    Nici noi nu stim , nici lumea nu va sti ...zicea ..Minulescu, in alt context in alte vremuri....Salve!..N-am fost primul cititor , dar , macar primul ''comentator''...Voila!

    RăspundețiȘtergere
  2. Azi nu se fura din "clasici", hotii au personalitatea lor si vor sa fie cat mai originali. E drept, rezultatul este acelasi: un mare minus care se "aduna" - scuzat imi fie artificiul lirico-matematic, la minusurile mai vechi rezultand astfel o mare gaura (neagra).

    RăspundețiȘtergere
  3. Laur, istoria poporului nostru ne învață că atunci când nu am fost prădați de alții ,ne-am furat între noi ,sau ne-am ” sifonat ” pentru că trădarea face parte din osmoza devenirii noastre ! Pe unde mai respiri că nu scrie Suedia pe site ...!

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate tradarea asta din interior este tot o chestie de "patriotism", de ce sa ne fure altii cand putem sa ne furam noi, nu? Iar coruptia nu este altceva decat un sugestiv exemplu de tradare. ("Dar s-o stim si noi"). Suedia? Da, am auzit parca ceva, ...e o tara faina, acolo cred ca oamenii ar privi ca o ciudatenie un minister al bunului-simt. La noi, insa, devine tot mai necesar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am ieşit şi eu la poartă, la o mică cleveteală. Doar atât cât să spun ...Dacă voi nu ne vreţi, nici eu nu vă vreau! Cu sau fără liberă trecere prin niscaiva ţări europene, în scop pur economic, bineneţeles, tot ţiganii Europei rămânem. Şi vom fi primiţi şi priviţi la fel. Aşa că..... dacă tot trebuie să fiu umilită când trec graniţa până şi colea, la fraţii bulgari, atunci măcar să pot să mă revolt. Nu pot, chiar dacă îmi place să cred că fac parte din MBS, să întorc şi obrazul celălalt. Mai bine întorc ... spatele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma gandesc ca daca se intorc prea multi cu spatele se va crea un cadru mai adecvat pentru furaciuni. La noi, nu se fura "doi pe fata doi pe dos", ci totul este la vedere: se fura pe fata. Si dincolo de furtul in sine, ne intriga si sfidarea cu care suntem furati, fara complexe, remuscari, jena. Mai ca as spune ca furtul a devenit un "drept". Sau o fi "öbligatie"?

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu as spune mai degraba ca furtul a devenit sport national... Adica o a doua natura la romani !! Iar cei care nu practica acest sport sunt un fel de paria... Fac nota discordanta! Ies din peisaj! Iar daca vreunul, totusi, de flamand ce este, fura si el o paine si un baton de salam, sa duca acasa, la copii si la nevasta, atunci cand e prins, face puscarie pentru toti cei care au furat de 20 de ani incoace si nu i-a mai prins nimeni... Sau care au fost condamnati cu suspendare... Sau au fost eliberati dupa 8 luni... Pentru ca au stiut cum si cat sa fure si cu cine sa imparta furaciunea ! Parca suntem pierduti pe vesnicie... Parca e scris sa nu ne mai revenim vreodata noi, romanii, care existam in acest spatiu carpato-danubiano-pontic de mii de ani, fara sa fi furat pamanturile si bogatiile altora dar de la care s-au infruptat toti cei care au vrut sa ne cotropeasca si nu au reusit ! Si ce nu au reusit altii... reusesc semenii nostri, romani de-ai nostri, sa ne vanda pentru ca telul lor suprem este A AVEA. "A fi" urmeaza sa devina doar un biet regionalism (utilizat doar prin Guvern si Parlament)!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La furt, acest sport national, am devenit foarte performanti. As spune ca adevenit un mode viata. Pagubos, realmente contraproductiv, dar se pare ca "piste" si "terenuri de sport" inca se mai gasesc, asa ca antrenamentele continua.

      Ștergere
    2. http://www.cotidianul.ro/de-ce-zona-euro-nu-va-mai-fi-la-fel-209723/

      Ștergere